ul. 1 Maja 86
58-500 Jelenia Góra
tel. 75-7525851, tel/fax. 75-7523627
Oficjalna strona Koła Przewodników Sudeckich przy Oddziale PTTK "Sudety Zachodnie" w Jeleniej Górze

W poniedziałkowy wieczór 23 kwietnia 2018 roku przewodnicy sudeccy z koła działającego przy Oddziale PTTK „Sudety Zachodnie” w Jeleniej Górze zostali zaproszeni na spotkanie do gospodarstwa Kowalowe Skały w Wrzeszczynie. Już samo miejsce jest ciekawe. Nie dość, że blisko Jeleniej Góry to położone na uboczu, oferuje zupełny spokój i brak miejskiego gwaru. Hodowane tu zwierzątka zupełnie nie boją się ludzi a wywołują zainteresowanie zarówno wśród dzieci jak i u dorosłych. Niestety zmiany jakie zaszły ostatnio w naszym życiu spowodowały, że często dzieci nie wiedzą jak nazywają się poszczególne zwierzątka. Ba, czasami myślą np. że mleko bierze się z kartonika kupowanego w markecie. Dlatego gospodarze tego miejsca postanowili zmienić to zapraszając m. in. na warsztaty edukacyjne pod wspólną nazwą „Od owieczki do niteczki”.


Foto: Krzysztof Tęcza

Uczestniczące w nich dzieci nie tylko poznają tajniki pracy rolnika ale także mogą zobaczyć żyjące tu zwierzątka (owce wrzosówki, daniele, króliki, świnki, górskie bydło szkockie, psy i koty) ale także nauczyć się sztuki wyrabiania różnych przydatnych w domu rzeczy z naturalnego surowca pozyskiwanego w tym gospodarstwie czyli wełny owczej.

Tym razem do Kowalowych Skał przybyli także przedstawiciele innych firm posiadających certyfikat „Karkonoskiej marki lokalnej - Skarby Ducha Gór”. Swoje wyroby zaprezentowali zarówno producenci znanych wyrobów jak i bardzo niszowych. Na naszym terenie wytwarzane są znakomite sery kozie i krowie (Gospodarstwo Ekologiczne Kozia Łąka w Łomnicy) czy znakomite miody z pasieki usytuowanej w Karkonoszach (Sklep Skarby Karkonoszy w Sobieszowie). Na Stawach Podgórzyńskich można skosztować znakomitego karpia hodowanego w czystej wodzie spływającej tutaj z Masywu Śnieżki. W Piechowicach działa piekarnia UliJanka, która jako jedna z ostatnich produkuje chleb karkonoski i żytni według starych receptur. W Kowarach zaś rozlewana jest coraz bardziej popularna woda o nazwie „Potencjałka”.

Na pewno dużym zaskoczeniem będzie dla wszystkich fakt, że w Górzyńcu powstała plantacja szafrana izerskiego. Oczywiście roślinki z których pozyskuje się produkt to nie te rosnące w rezerwacie przyrody. Jest to odmiana krokusa kwitnąca na jesień.Innym ciekawym produktem są pierniki wytwarzane w Trzcińsku. Bardzo popularne stały się kluski izerskie przygotowywane na podstawie przepisu zaczerpniętego z kuchni naszych rodziców, serwowane w Chacie Izerskiej w Szklarskiej Porębie.


Foto: Krzysztof Tęcza

Oczywiście oprócz wyrobów spożywczych marka lokalna to także wyroby artystyczne, np. Karkonoskie Anioły, koszule zachełmiańskie, szklana biżuteria, limitowane kartki pocztowe czy wyroby rękodzielnicze z wełny owcy wrzosówki i filc robiony ręcznie.

Przedstawiciele zajmujący się wytwarzaniem wszystkich wspomnianych produktów oprócz tego organizują różnego rodzaju warsztaty edukacyjne kierowane zarówno do dzieci jak i osób dorosłych. Najważniejszym jednak jest fakt, żewszyscy producenci uzyskali certyfikat potwierdzający lokalność, jakość oraz naturalność surowców wykorzystywanych podczas produkcji. Wszyscy zostali zaliczeni do „Karkonoskiej marki lokalnej – Skarby Ducha Gór”.

Ponieważ tekst niniejszy nie jest reklamą a tylko zachętą do popierania marki lokalnej nie podaję szczegółowych danych teleadresowych opisywanych firm, te można znaleźć na stronie www.krainaduchagor.org.

Krzysztof Tęcza


Oddział "Sudety Zachodnie"


Grupa Karkonoska GOPR



UWAGA! Ten serwis używa cookies i podobnych technologii.

Brak zmiany ustawienia przeglądarki oznacza zgodę na to.

Zrozumiałem

przewodnik-sudecki.pl
Oficjalna strona Koła Przewodników Sudeckich przy Oddziale PTTK "Sudety Zachodnie" w Jeleniej Górze